Dialog Hamba dan Tuhan


Zubarman bin Badrun

Nurhayati Matondang binti Syafi’I Matondang

Fitri Mellisa binti Zubarman & Keluarga

Felly Aditya Qodrat bin Zubarman & Keluarga

Firman Parlindungan bin Zubarman & Keluarga

 

Ya Rabb.. kami hamba yang penuh dosa, berilah kami petunjuk dan lindungan Mu ya Rabb. Jadikanlah kami hamba yang selalu ingat dan taat pada Mu melalui kasih sayang Mu ya Rabb..Selamatkan kami di dunia dan akhirat ya Rabb.. dengan kekuasaan Mu dan kesucian nama-nama Mu panggillah kami menjadi tamu di rumah Mu yang mulia Mekkah Al Mukarammah dan Madinah Al Munawarah yang menjadikan kami tetap dekat dengan Mu ya Rabb, terus memuja Mu di dunia dan akhirat. Dan menjadikan kami hamba yang selalu besyukur atas nikmat-nikmat Mu ya Rabb, menjadikan kami hamba yang selalu beribadah kepada Mu ya Rabb.

Selamatkanlah ayah kami Zubarman bin Badrun yang telah Engkau panggil menghadap Mu dengan kasih dan sayang Mu ya Rabb dari siksa kubur dan siksa akhirat. Berilah beliau tempat yang layak di sisi Mu sebagaimana beliau telah memberikan tempat yang indah dan nyaman bagi kami keluarganya di dunia. Terimalah segala kebaikan-kebaikannya dan ampuni segala kesalahannya. Jadikan setiap tetes keringat yang ia keluarkan di dunia untuk anak dan keluarganya menjadi nikmat yang berkah baginya di sisi Mu. Sesungguhnya ia adalah ayah yang penuh tanggung jawab dan telah membawa kami kepada jalan Mu yang lurus.

YA Allah yang maha mengetahui, ketuklah hati saudara-saudara kami dengan hidayahMu yang tak pernah habis. Terangi hati mereka dengan cahaya nur Mu yang mulia, sehingga mereka bisa rukun dan hidup dalam damai dan taat kepada Mu di dunia dan akhirat. Ampunilah dosa-dosa mereka. Selamatkan mereka di dunia dan akhirat. Jauhkanlah mereka dari fitnah dunia dan akhirat.

Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini berhimpun dalam cinta pada Mu, telah berjumpa dalam taat pada Mu, telah bersatu dalam dakwah kepada Mu, telah berpadu dalam membela syariat Mu. Teguhkanlah ikatannya Ya Allah. Kekalkanlah cinta kasihnya. Tunjukilah jalan-jalannya. Penuhilah hati-hati tersebut dengan cayaha Mu yang tidak pernah redup. Lapangkanlah dada kami dengan kelimpahan iman kepada Mu dan indahnya bertawakkal kepada Mu. Hidupkanlah hati ini dengan ma’rifat kepada Mu.

Akhirnya, semoga salam dan rahmat selalu Engkau limpahkan kepada junjungan kami Nabi Mu Muhammad SAW, kepada keluarganya dan para sahabatnya.

Ijinkanlah kami dengan shalawat kepada Nabi Muhammad SAW dan dengan kuasa Mu, mengunjungi rumah Mu dan makamnya untuk beribadah dan menyempurnakan iman kami dalam islam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s